Kontakt oss
Marte Olsen
Nylinna 134
2870 Dokka
telefon: 46287209
epost: markedshagen@gmail.com
Her finner du oss
Jobbe hos oss?
Markedshagen på Dokka trenger stadig hjelp på gården. Er du nysgjerrig på markedshager eller dyrking etter regenerative prinsipper? Ta kontakt!

Om markedshagen

Om oss

Markedshagen på Dokka er et resultat av beinhard idealisme, der jeg, Marte Olsen, ønsket å gjøre en endring. For ja, noe må jo gjøre. Det har gått mange timer på å fundere hva jeg kan gjøre. Lille meg. Her i Norge. Svaret ble å bidra til å produsere mat. For mat trenger vi, uansett. Samtidig så synker Norges selvforsyningsgrad og vi importerer nå mer enn 60 % av mat- og fôrråvarer. Vi vet at det kommer til å bli vanskeligere å produsere mat mange steder i fremtiden, da er det rett og slett uforsvarlig at Norge ikke produserer mer av sin egen mat, her som vi tross alt har gode forhold for å produsere mat, selv om mange nok vil være uenig. Jeg kjøpte Markedshagen på Dokka i mars 2019, kort tid etter bestemte jeg for å bare hoppe i det og kjøre en oppstartssesong. Av sparepengene mine kjøpte jeg nødvendig utstyr og satte i gang, ja faktisk ganske lovlig sent. Men endelig 3. juni 2019 så begynte eventyret.

Markedshagen på Dokka drives etter regenerative prinsipper. Det betyr at jeg ønsker å bytte opp jorda - i stedet for å bryte den ned, slik moderne landbruk dessverre gjør. Du lurer også kanskje på hva en Markedshage er? Det er en form for kommersialisert kjøkkenhage, med permanente grønnsaksbedd. Den drives med mye manuelt arbeid og oftest med et stort mangfold av ulike vekster. I sesongen 2019 var det vel rundt 30 ulike sorter på gården. Fra og med 2020, blir det nesten 50!

Skaperen og eieren av Markedshagen på Dokka er meg, Marte Olsen. Ei 29 år gammel dame fra Oslo, som brått i desember 2019 innså at hun trengte en stor forandring. Dermed sluttet jeg i jobben min, flyttet til Dokka, fikk meg en ny jobb her og etter kort tid kjøpte jeg Markedshagen på Dokka, et lite småbruk 6 km sør for Dokka sentrum. Hvorfor Dokka tenker du kanskje? Hvorfor flytte til et sted med kort vekstsesong, ingen sol på vinteren og et helvete med mygg på sommeren? Joda, her kjente jeg noen folk og her kunne jeg få jobb, dermed ble det Dokka.

Jeg er utdannet økolog, med hovedfokus på botanikk, dermed er jeg omringet av planter på jobb og hjemme. Men slik vil jeg ha det! Jeg har tidligere vært med i SPIRE sitt matutvalg og er nå leder for Torpa og omland bonde og småbrukarlag, samt leder for Økologisk Land og Valdres. Ei aktiv dame kan du si.